GV – Kracht door ontwikkeling, sinds 1916

trampoline

trampoline

Wie kan de verleiding weerstaan als er een trampoline in de buurt is? Eigenlijk niemand. Lekker springen en loskomen van de grond. Wat is er dan nog leuker om daarbij ook bewegingen in de lucht te maken?

Wie kan de verleiding weerstaan als er een trampoline in de buurt is? Eigenlijk niemand. Lekker springen en loskomen van de grond. Wat is er dan nog leuker om daarbij ook bewegingen in de lucht te maken? Dat de trampoline populair is, is wel te merken aan de enorme opkomst van tuintrampolines. Voor veel mensen is het zelfs al aanleiding geweest om zich bij een gymvereniging aan te melden, om daar onder professionele begeleiding te springen. De sport trampolinespringen neemt dan ook een enorme vlucht. Ook bij jou in de buurt kan de je deze fantastische tak van gymnastiek ongetwijfeld beoefenen.

Wat is trampolinespringen?
Hoewel je de trampoline kent, wil je vast weten wat de sport trampolinespringen zelf inhoudt. Het gaat het er om zo hoog mogelijk de lucht in te springen en dan in de lucht te draaien. De bedoeling is dat je zo neerkomt, dat je meteen weer goed kunt afzetten voor een volgende sprong. Het aparte zweefgevoel wat dat oplevert, is volgens de beoefenaars een fantastisch gevoel.

Breedtesport en topsport
Als je in een gymzaal of elders een trampoline neerzet, stuift iedereen er meestal op af. Als je dan even aan het springen bent, wil je eigenlijk niet meer stoppen. Dat springen kan je ook bij een gymvereniging doen. Momenteel zijn er bijna veertig verenigingen in Nederland die in wedstrijdverband springen. Ook zijn er nog talloze verenigingen die wel een trampoline hebben om lekker te springen, maar niet aan wedstrijden meedoen.

Beoefenaars
We kennen twee soorten beoefenaars. Wedstrijdsporters en breedtesporters. Dat laatste maakt trampolinespringen ook meteen heel laagdrempelig. Iedereen kan het doen. Het enige wat er voor nodig is, is een trampoline en iemand die je kan begeleiden. Dat is dus mogelijk bij veel verenigingen. Maar dat trampolinespringen in opkomst is, merk je bijvoorbeeld bij wedstrijden. Daar staan steeds meer deelnemers aan de start.

Wat moet ik er voor doen?
Een gymnastiekachtergrond is niet nodig voor trampolinespringen. Wel heb je begeleiding nodig. En een salto blijft een salto. Ook kan je trampolinespringen prima combineren met een andere tak van gymnastiek. Alleen het verschil met een salto bij turnen is bijvoorbeeld dat de oriëntatie in de lucht anders is. Wat dat betreft zijn de kenmerken van een salto bij trampolinespringen heel anders.

Synchroonspringen
Naast individueel springen, heb je ook het zogenaamde synchroonspringen. Dan werk je samen met je partner allebei op een aparte trampoline gelijktijdige een oefening af. Het leuke daaraan is de samenwerking met je springpartner. Tegelijk neerkomen, tegelijk afzetten en tegelijk dezelfde sprong uitvoeren. Maar waar het echter altijd omgaat bij sport en dus ook bij trampolinespringen, is dat je vooral plezier hebt. Je kan er al op jonge leeftijd mee beginnen. Als je echt aanleg hebt, wordt dat meestal herkend op de leeftijd van zo’n negen jaar.

KDO Apeldoorn trampoline
kdo Apeldoorn trampoline